Gamers blijven veel voorkomende geluiden in spellen mogelijk horen nadat ze hun computer hebben uitgeschakeld, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De geluiden uit de computerspellen, zoals explosies, geweerschoten en gegil, zouden gamers kunnen afleiden in het dagelijks leven.

Mogelijk zouden de ingebeelde geluiden zelfs het gedrag en het bewustzijn van gamers beïnvloeden.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cyber, Behavior Psychology and Learning.

Het onderzoek naar de effecten van de geluiden op gamers bevindt zich nog in de beginfase.

De wetenschappers baseren zich bij hun onderzoek op anekdotische verhalen van 1.244 gamers op internetfora. Sommige gamers beweerden dat ze in het dagelijks leven soms nog explosies, geweerschoten of elektronische bliepjes uit games hoorden.

Van deze meldingen over bleken er 192 gedetailleerd genoeg om verder te analyseren.

“Er waren veel voorbeelden van spelers die de muziek uit een spel bleven horen, zoals muziek wel vaker in je hoofd blijft zitten als je al gestopt bent met luisteren”, verklaart hoofdonderzoeker Angelica Ortiz de Gortari tegen de Britse krant The Guardian.

Soms zou het gedrag van de gamers zelfs worden beïnvloed door geluiden in hun hoofd.

“Als ze ’s avonds in bed lagen, gingen sommige gamers bij hun computer kijken, omdat ze dachten dat ze het spel nog aan hadden staan.”

De studie wordt echter sterk bekritiseerd door andere wetenschappers, omdat de onderzoekers volledig afgaan op uitlatingen van gebruikers op internetfora. Daardoor is niet te controleren hoe betrouwbaar de verhalen van de gamers zijn.

Orziz de Gortari belooft in de Britse krant meer onderzoek te gaan doen naar het verschijnsel. “We moeten nog veel ontdekken. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op mensen, maar niet naar de invloed van specifieke geluidjes zoals die uit computerspellen.”

Onderzoeker Mark Griffith benadrukt dat de remedie voor het horen van geluiden uit computerspellen in de meeste gevallen simpel is.

“De kleine minderheid die langere tijd last heeft van dit fenomeen, raad ik simpelweg aan wat minder te spelen”, zegt hij in The Independent.