Financieel experts worden alsmaar vernuftiger om snel geld te verdienen, zo blijkt uit een laatste ‘beurswonder’. Het bedrijf Cynk Technology was nooit winstgevend, tot het plots een beurswaarde van ver boven de 6 miljard dollar had.
Cynk Technology werd opgericht in 2008, heeft een totaal verlies van zo’n 54.000 dollar en heeft één personeelslid in dienst volgens officiële documenten. Maar daar stopt alle wetenschap over het bedrijf dan ook. Cynk zou erom bekend staan adresgegevens van bekendheden te verkopen, niet echt een zakenstrategie waar je multimiljonair met wordt. Ware het niet dat de koers van het bedrijf plots aanzienlijk steeg tot boven de 21 dollar, goed voor een beurswaarde van ruim 6 miljard dollar.
Volgens experts zou het gaan om een zogenaamde pump-and-dump-praktijk, waarbij een aandeel artificieel wordt opgeblazen zodat het snel winst maakt, waarna het aandeel opnieuw als een ballon leeg loopt. Voor de Amerikaanse beurswaakhond SEC was het alvast reden genoeg om de zaak te onderzoeken, zij legden de handel van Cynk alvast stil tot 24 juli.