Medewerkers van een Amerikaans laboratorium hebben flesjes met het dodelijke pokkenvirus gevonden in een kartonnen doos. Tijdens het opruimen van het oude lab kwam de doos uit de jaren 50 tevoorschijn.

Volgens een woordvoerder is er niemand in gevaar geweest; het virus was gevriesdroogd en ingesloten in zes dichtgesmolten reageerbuisjes. Wel wordt nog gekeken of het virus mensen ziek had kunnen maken als een buisje was gebroken. Dat onderzoek duurt zo'n twee weken.

Ook zal worden onderzocht hoe de buisjes in de jaren 50 in het archief terecht zijn gekomen en waarom niemand meer wist dat zo'n gevaarlijk monster in het laboratorium bij de stad Washington werd bewaard.

Het pokkenvirus, dat blaasjes op de huid van het slachtoffer veroorzaakt, kostte in het verleden het leven aan miljoenen mensen. Door een wereldwijd vaccinatieprogramma werd de ziekte in de jaren '70 volledig uitgeroeid in de natuur.

De buisjes zijn inmiddels veiliggesteld door het Center for Disease Control, een van de twee plekken op de wereld waar het virus nog wordt bewaard. Dat zal het virus vernietigen.