De gezagvoerder van een vlucht van Air New Zealand heeft na een woordenwisseling zijn co-piloot tijdens een vlucht uit de cockpit geweerd. Volgens een woordvoerder van de Nieuw-Zeelandse maatschappij leidde dat tot spannende momenten tijdens de reis van Perth naar Auckland.
De vlucht was bijna een kwartier te laat vertrokken doordat de co-piloot steekproefsgewijs een alcoholtest had moeten ondergaan. Daar was de gezagvoerder verbolgen over, omdat hij trots is op zijn staat van dienst en nauwkeurigheid.
Nadat de co-piloot de cockpit tijdens de vlucht even had verlaten, liet de gezagvoerder hem niet meer binnen. Toen na herhaaldelijk aandringen de deur gesloten bleef, gebruikte de co-piloot een andere manier om binnen te komen. Hoe precies, wil de luchtvaartmaatschappij uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

Volgens de woordvoerder van Air New Zealand zei de piloot achteraf dat hij dacht dat er alleen cabinepersoneel voor de deur stond. Omdat er net een belangrijk navigatiepunt aankwam, zou hij hebben besloten even te wachten met het openen van de deur.
Ondanks de verklaring zijn de piloot en zijn collega voor een paar dagen geschorst. Ook hebben ze een cursus moeten volgen. "Ze hebben de les geleerd dat ze beter met anderen moeten communiceren", aldus de woordvoerder.

In de media gaan stemmen op om te verbieden dat piloten alleen in de cockpit zijn. Een luchtvaartexpert wijst erop dat er ook in het geval van de verdwenen vlucht MH370 aanwijzingen zijn dat handelen van de piloot de vlucht fataal werd.