Toekomstige ruimtekolonisten op Mars kunnen ook naar het WK kijken, meldt de Nederlandse organisatie Mars One woensdag. Qua vrije tijd kunnen ruimtevaarders bijna hetzelfde als op aarde: tv-kijken, internetten, sporten en meer.
"Er zullen wel wat communicatiebeperkingen zijn door de afstand tussen de aarde en Mars," zegt het bedrijf. "Dat resulteert in vertraging: ze moeten films en nieuwsuitzendingen van te voren aanvragen."

Er zal altijd een verschil zijn van minstens drie minuten, maar anders dan op de moederplaneet is dat voor het WK niet erg: "Aangezien het gejuich op aarde niet te horen is op Mars kan de uitslag niet verklapt worden!"

De astronauten kunnen hun favoriete sites wel in bijna realtime bezoeken. Ze mogen doorgeven welke dat zijn en die zullen dan continu geüpdatet worden op de server op Mars. Voor andere websites moeten ze soms wel 45 minuten wachten. Telefoon- en videogesprekken zijn dus niet mogelijk in realtime.

Er staan twee Nederlanders op de lijst van ongeveer 700 internationale kandidaten om te verhuizen naar een nederzetting op de rode planeet. Wim Dijkshoorn en Merlijn Vuurop weten het zeker: ze komen niet meer terug.