Het lijkt wel een nachtmerrie: bij een vrachtwagenongeluk in de Verenigde Staten zijn zo'n 20 miljoen bijen ontsnapt.
De vrachtwagen was dinsdag onderweg van Florida naar Maine. In de buurt van Newark vloog de vrachtwagen uit de bocht, meldt Delaware Online.
De politie waarschuwde meteen alle weggebruikers om uit de buurt te blijven. Niet zozeer vanwege de kapotte vrachtwagen, maar vooral om de vracht: 460 bijenkorven.
De 55-jarige vrachtwagenchauffeur en twee passagiers, mannen van 24 en 25 jaar, zijn naar het ziekenhuis gebracht. De chauffeur raakte lichtgewond aan zijn arm bij het ongeluk. De echte ellende begon pas daarna, toen de mannen naar schatting 50 tot 100 keer werden gestoken.
Omdat er zo veel bijen waren vrijgekomen, duurde het ruim een uur voordat de politie ook maar in de buurt van de vrachtwagen kon komen.
De autoriteiten hoefden naar eigen zeggen niet te improviseren. Er lag een plan klaar: de bijenzwerm-verwijderprocedure. Onderdeel van het plan was bijvoorbeeld een lijst met imkers die gebeld konden worden. Hoe lang het plan al in de la lag, kon een woordvoerder niet zeggen. Dit was wel de eerste keer dat het gebruikt werd.
Op advies van de opgetrommelde bijenexperts probeerden brandweermannen met water de bijen te verdrijven. De insecten werden rustig toen het donker werd en konden vervolgens betrekkelijk eenvoudig worden gevangen. Hoeveel bijen er weer teruggevonden zijn, is niet bekend. De imkers die de bijen in beslag hadden genomen, mochten de beesten houden.