Welke landen vanavond als laatste door mogen naar de finale van het Eurovisie Songfestival, wordt pas rond 23.00 uur bekend. Maar vast staat nu al wie de meest omstreden act is in de tweede halve finale in Kopenhagen.

Vooral in Oost-Europa klinken er protesten tegen de travestie-act van Conchita Wurst uit Oostenrijk. Dit alter ego van de 25-jarige Tom Neuwirth heeft met haar elegante jurk in combinatie met een getrimde baard bijvoorbeeld de woede gewekt van een van de drijvende krachten achter de anti-homowetten in Rusland.

Politicus Vitali Milonov noemde Wurst een "ziek persoon" die zich schuldig maakt aan "schaamteloze propaganda voor homoseksualiteit en geestelijk bederf". Volgens Milonov zou de Russische tv het songfestival moeten boycotten als Wurst meedoet.

Wurst/Neuwirth reageerde onaangedaan op deze uithaal. "We leven in de 21 ste eeuw", zei ze deze week tegen journalisten. "Voor mij is het onbegrijpelijk dat iemand zoiets kan zeggen. Seksualiteit en nationaliteit zijn onbelangrijk en het maakt ook niet uit hoe je eruit ziet. Daarom heb ik dit personage gecreŽerd."

Ook de keuze voor de naam Wurst komt voort uit deze gedachte. Die verwijst naar het Duitse 'Das ist wurst' ('Dat maakt niet uit').

In eigen land krijgt de zangeres eveneens kritiek. De Facebook-pagina 'Nee tegen Conchita Wurst bij het songfestival' heeft bijna 39.000 likes.

Ondertussen zien de bookmakers haar kansen vanavond juist positief in. De verwachting is dat zij zaterdag met haar Engelstalige inzending Rise Like a Phoenix, die erg doet denken aan een titelsong in een James Bond-film, mag meedoen aan de finale. Om daar vervolgens niet ver te komen. Noorwegen wordt beschouwd als de beste act van vanavond.

Diezelfde bookmakers beschouwen de Nederlandse Common Linnets inmiddels als een van de favorieten voor de eindwinst. IlseDeLange en Waylon staan op dit moment derde in dit overzicht.

In drie Europese landen (Nederland, Estland en Hongarije) is hun liedje Calm After The Storm inmiddels de nummer 1 in de lijst van meest gedownloade nummers op iTunes.
Foto