Toeristen die in Afrika op safari gaan, krijgen steeds vaker het dringende advies hun foto's niet te geotaggen. Dat trekt stropers aan.

Dat blijkt onder meer uit een gefotografeerd waarschuwingsbord dat sinds afgelopen weekeinde op Twitter de ronde doet. De foto is gemaakt in een Zuid-Afrikaans wildreservaat.

Op het bord staat in het Engels: 'Wees alstublieft voorzichtig bij het delen van foto's op sociale media. Ze kunnen stropers naar onze neushoorns leiden. Zet de geotag-functie uit en vermeld er niet bij waar de foto is genomen.'
Al twee jaar geleden maakte The Sunday Times melding van een methode waarbij stropers een jong stel voorzagen van een smartphone en op safari stuurden. Uit de in afbeeldingen verwerkte gps-coördinaten leidden ze naderhand af waar neushoorns zich ongeveer moesten bevinden.

Maar ook nietsvermoedende toeristen blijken ongewild bij te dragen aan de praktijken van de stropers. Wanneer ze een foto plaatsen op internet, hoeven ze er in veel gevallen niet eens bij te zetten waar die is gemaakt: de gps-informatie zit dan versleuteld in de niet-zichtbare gegevens die met elke foto worden meegestuurd.
Alleen al in Zuid-Afrika, het leefgebied van circa 80 procent van de neushoornpopulatie in Afrika, werden vorig jaar 1004 neushoorns gedood. Dat komt door de sterk gestegen vraag vanuit Zuidoost-Azië naar producten die vervaardigd worden van de hoorn. Die zitten voornamelijk verwerkt in geneesmiddelen waarvan de werking niet is aangetoond. Foto