Er komt steeds meer bewijs dat de hersenen van mensen met zelfmoord-neigingen anders zijn. Ze reageren bijvoorbeeld veel heviger op een negatieve afbeelding dan de hersenen van mensen die geen suïcidale neigingen hebben. Wetenschappers dromen al van een scan die het risico op zelfmoord voorspelt, schrijft de Belgische krant De Standaard.

Een lachend gezicht, een neutraal gezicht, een kwaad gezicht. Wat er tussen onze oren gebeurt als we zulke gezichten zien, blijkt sterk te verschillen tussen mensen met zelfmoordneigingen en mensen die dat niet hebben. Ook de structuur, de grijze en de witte hersenmassa, is anders bij suïcidale personen.

‘Een hersenscan zal ons in de toekomst helpen om het risico op zelfdoding te voorspellen’, zegt professor Kees van Heeringen van de Universiteit Gent. ‘Zelfdoding wordt vaak gezien als een normale reactie op een abnormale situatie: financiële problemen, problemen in de relatie. Maar dat is niet juist. Die problemen zijn eigenlijk wel normaal, er zijn veel mensen in moeilijke situaties’, aldus van Heeringen.