Ieder jaar kunnen tientallen mensen die zakken voor hun rijexamen of zelfs helemaal geen examen hebben gedaan toch hun rijbewijs aanvragen. Dat gebeurt door fouten die het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maakt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

RTL vroeg aan zo'n duizend rijschoolhouders of ze hier voorbeelden van hebben meegemaakt, waarop zo'n 111 scholen 175 gevallen noemden.

Zo zakte een vrouw voor haar rijexamen, maar kreeg ze dezelfde dag nog bericht van het CBR waarin stond dat ze haar rijbewijs op kon halen. Drie kandidaten van een rijschoolhouder uit Markelo haalden hun verkeersexamen voor vrachtwagens (C), maar kregen op het gemeentehuis te zien dat ze ook hun rijbewijs voor aanhangers hadden gehaald (E).

Een rijschoolhouder uit Enschede zei tegen RTL dat één van zijn cursisten voor de motor bericht had gekregen dat hij zijn rijbewijs kon komen ophalen, terwijl de man alleen een tussentijdse toets had afgelegd. Hij hoefde dus geen examen meer te doen.

Het CBR laat aan RTL Nieuws weten dat er jaarlijks zeshonderdduizend examens worden afgelegd en dat, omdat het mensenwerk is, daarbij fouten kunnen worden gemaakt.