Het is buitengewoon geestig en hypocriet tegelijk dat we wel fricandellen etc eten (ik weet wat erin zit) maar schone voedzame vruchten van het eigen vrouwelijk lichaam als iets smoezeligs zien.
Dat begint natuurlijk al bij borstvoeding.
Borsten overal om ons heen, maar o wee als een vrouw haar kind even wat natuurlijke voeding verschaft in gezelschap.
Hoe ver we van onze roots vandaan gedreven zijn, bewijst ook de consumptie van moederkoek en placenta.
Roep u al yekkes? Dan moet u maar niet verder lezen!
Op het moment dat zijn vrouw zwanger was van hun zoon, spookte de gedachte bij Nick Baines, culinair journalist, door het hoofd om een dit bijzondere ingrediënt uit te proberen.
En dus verliet hij het ziekenhuis met zijn vrouw, hun pasgeboren zoontje en een doggy bag.
In de jaren ’60 en ’70 was het in hippiecommunes heel gewoon om de moederkoek op te eten als het kind geboren was. Het zou namelijk de melkproductie stimuleren en het lichaam van de moeder sneller doen herstellen.
Dat is allemaal nog niet echt bewezen vertelt een dokter in de fysiologie aan Baines, maar dat de placenta veel proteïnen bevat is zeker, maar die zouden wel voor de baby bedoeld zijn.
Baines kon zijn nieuwsgierigheid toch niet in bedwingen en ging het internet op om recepten te vinden. En die zijn er in overvloed.
Zo maakte hij onder andere een taco en een smoothie van de placenta, en hield een blog bij op de site van The Guardian. En hij was verrast hoe lekker het was, hoewel zijn voorkeur ging naar de gebakken versie in de taco.