Voor het eerst in jaren zien de straten van Nederland er niet oranje uit op 30 april. Omdat we afgelopen zaterdag al Koningsdag vierden, is er nu bar weinig te beleven op dat gebied. En daar zijn enkele onwetende toeristen ook achter gekomen.

De traditie van Koninginnedag is tot ver over de landsgrenzen bekend. De opvolger, Koningsdag, moet nog even landen bij de buitenlandse toeristen. De volledig in het oranje gestoken feestgangers keken woensdag dan ook even raar op hun neus. In plaats van hossende menigtes, harde muziek, oranje boten door de grachten en biertentjes op straat, troffen de pechvogels geen enkele festiviteit in Amsterdam aan. Maar ook al misten ze een feestje: het is wel een mooi verhaal voor in het fotoboek. En dan weten ze het gelijk voor volgend jaar.
Voor Twitter is het einde van de jarenlange traditie overigens een dankbaar onderwerp voor grappen. "Kan Bea eindelijk eens een keertje uitslapen op 30 april."

Niet alleen toeristen hebben overigens moeite met de omschakeling naar Koningsdag. Ook veel Nederlanders noemen Koningsdag nog steeds Koninginnedag. Foto