Om te weten komen hoe het 3D-zicht van een bidsprinkhaan in elkaar zit, hebben wetenschappers het insect het kleinste 3D-brilletje ter wereld op de neus gezet.

De bidsprinkhaan is één van de weinige ongewervelde dieren waarvan geweten is dat het zijn omgeving in drie dimensies ziet. Een beter begrip van hoe dat 3D-zicht van de sprinkhaan werkt, kan nieuwe aanwijzingen opleveren over de evolutie van het kijken in hoogtes, dieptes en breedtes. Maar het levert mogelijk ook nieuwe ideeën op om camera’s en robots in 3D te laten zien. ‘Als we ontdekken dat sprinkhanen 3D-beeld op een totaal andere manier dan de mens verwerken, kunnen we dat gebruiken om simpelere algoritmes te maken wanneer we 3D-beeld willen programmeren bij robots’, zegt dr. Vivek Nityananda, een van de onderzoekers van de University of Newcastle.

Het is ook mogelijk dat de bidsprinkhaan 3D-beelden op dezelfde manier als mensen verwerkt. Dat zou betekenen dat zijn zicht onafhankelijk op dezelfde manier is geëvolueerd als dat van gewervelde dieren. De manier waarop de wetenschappers het 3D-zicht van de sprinkhaan bestuderen is op zijn minst gezegd opmerkelijk te noemen. De beestjes kregen het kleinste 3D-brilletje ter wereld opgezet. Dit werd met bijenwas aan hun vastgemaakt. Daarna moest het insect kijken naar computergestuurde beelden op enkele monitors. Uit zijn reacties kunnen de wetenschappers afleiden of zijn zicht hetzelfde werkt als dat van apen en mensen. Filmpje