De Belgische tv-zender VIER gaat het dierenwelzijn in zijn programma's verbeteren, na flinke kritiek op het levend bereiden van kreeften in een kookshow.

Belgische dierenliefhebbers waren ontstemd over een uitzending van Chez Piet. Tijdens de uitzending brak tv-kok Piet Huysentruyt de poten van een levende kreeft, sneed hem doormidden en legde hem op de barbecue. Dierenrechtenorganisatie Gaia was woedend en sprak over barbaarse televisie.
Gaia protesteerde al eerder tegen Belgische kookprogramma's waarin kreeften levend werden gekookt. Dat leidde tot een afspraak met de Vlaamse zenders om dieren in amusementsprogramma's niet nodeloos te laten lijden.

VIER stelde echter dat een kookprogramma niet valt onder de noemer amusement en dat men zich dus gehouden had aan de eerder gemaakte afspraken. Volgens Gaia zijn kookprogramma's wel degelijk amusement en zat de tv-kok fout. De organisatie verweet VIER een gebrek aan ethiek.
De partijen zaten vandaag aan tafel om een en ander te bespreken. Beide organisaties vonden het een constructief gesprek. VIER gaat de code voor dierenwelzijn aanscherpen.

Gaia wil graag nog een gesprek met kok Piet Huysentruyt en hoopt dat hij openstaat voor een alternatieve manier om kreeften klaar te maken, waarbij de kreeft voor hij wordt bereid, wordt verdoofd waarna hij pijnloos kan worden gedood. Foto