Het is een heel slim plan: maak een album dat alleen stilte bevat. Plaats deze op Spotify en moedig je fans aan het album ‘s nachts op repeat te zetten en verdien zo genoeg geld om je toer - die helemaal gratis is - te betalen. Het ging goed, totdat Spotify zei dat het niet mocht.
Vulfpeck is een Amerikaanse funkband uit Los Angeles. De band, die bestaat uit vier leden, werkt op kleine schaal en heeft dus geen groot budget. Omdat ze de optredens van hun Sleepify-toer voor iedereen toegankelijk willen maken hebben ze wel geld nodig. Dus zetten ze hun muziekloze album Sleepify op Spotify, in de hoop dat luisteraars het album inderdaad ‘s nachts op repeat zetten en daardoor genoeg inkomsten binnenhalen, zo schrijft de BBC. Het is een soort statement van de band. Want enkel van Spotify-inkomsten leven lijkt ze niet te lukken. De band krijgt per afgespeeld nummer 0,007 dollar. Dus proberen ze op een onconventionele manier geld binnen te krijgen, zo vertelt bandlid Jack Stratton aan de BBC. De Britse omroep schrijft: "Hij vroeg zijn vader om advies toen het verzoek [om verwijdering, van Spotify] kwam. ” Hij [vader] zei: je moet niet met deze jongens knoeien, ze zijn gigantisch machtig.” Stratton: “Maar dat is nou juist het punt, onze boodschap. We zijn gewoon deze kleine jongens in hun miljarden business. Ik vraag om aandacht, maar dan is het: je moet niet met ze sollen.”
In een e-mail aan de band zegt Spotify dat het het album een leuk idee vindt en de humor ervan inziet. Maar: het mag niet. Het overtreedt de regels van de streamingdienst en dus wordt het album verwijderd. Vulfpeck besloot op hun eigen manier te reageren, met een nieuw album: Official Statement. Hierin vertelt de band “bang te zijn” en zeggen ze dat ze niet weten wat er nu gaat gebeuren. Hoe het nu verder gaat is onduidelijk. Sleepify is door Spotify verwijderd en het bedrijf wilde niet reageren tegenover de BBC. Vulfpeck heeft in ieder geval een duidelijk statement gemaakt over het feit dat Spotify, in hun ogen, te weinig betaalt. Of hun actie zin heeft is nog afwachten, The Guardian bericht vandaag op gezag van muziektijdschrift Music Week dat Spotify binnenkort in Europa waarschijnlijk iTunes voorbijgaat. Filmpje