We doen het allemaal weleens: neuspeuteren. Naar verluidt zijn Nederlanders er zelfs kampioen in. Over het algemeen wordt neuspeuteren als een vieze en ongewenste gewoonte gezien, vandaar dat we deze gewoonte doorgaans praktiseren wanneer we ons onbespied wanen. Achter het stuur bijvoorbeeld. (Tip aan automobilisten: die ruiten zijn ook van de andere kant doorzichtig.)
De neus is de belangrijkste ingang tot onze luchtwegen, het is dus niet zo gek dat we de boel schoon en vrij van verstoppingen willen houden. De lucht moet er vrijelijk doorheen kunnen waaien, anders krijgen we het benauwd of gaat de neus fluiten. DŠt is pas ongewenst.

In onze neus bevinden zich talloze trilhaartjes die vuildeeltjes uit de lucht filteren en een slijmvlies dat (het woord zegt het al) slijm produceert om te zorgen dat de boel niet uitdroogt. Het slijm mengt zich met de vuildeeltjes, bacteriŽn, virussen en ander gespuis dat zich in de neus ophoudt. Dit mengseltje noemen we snot en snot is vies. Vandaar dat we er graag van af willen. Maar is dat wel zo verstandig? Snot blijkt namelijk heel goed voor u. Als u regelmatig uw snotjes, pulkjes of bulkjes opeet, zal uw immuunsysteem versterkt worden.

Het lichaam krijgt namelijk op deze manier kleine hoeveelheden schadelijke bacteriŽn en virussen binnen, waarna het immuunsysteem subiet aan het werk gaat om die vieze indringers een lesje te leren. De bacteriŽn zijn overigens al in het snot zelf verzwakt, aangezien dit antiseptische enzymen bevat. Snot is dus een soort vaccin. Gratis van moeder natuur in plaats van duur opgedrongen door Big Pharma. Wat wil je nog meer?

De wetenschappelijke naam voor het eten van snot is mucophagy en er bestaan dieren die uitsluitend leven van het snot van andere (grotere) dieren. Neuspeuteren is overigens niet zonder gevaar. Vooral als je vieze nagels hebt loop je de kans op infecties van het neusslijmvlies. Irritaties, zwellingen en bloedingen zijn geen uitzondering. Dat is het doel voorbij. Ook kan het neuspeuteren uit de hand lopen en een ware obsessie worden. Dwangmatig en obsessief neuspeuteren wordt rhinotillexomania genoemd. Maat houden is dus ons advies. Eet smakelijk.
Foto