Een Zweedse man dient een klacht in tegen een ziekenhuis waar hij terechtkwam met een ernstige hartaanval. Terwijl Jim Fritze buiten bewustzijn was, hoorde hij hoe artsen praatten over zijn penibele toestand, en hoe ze overwogen zijn organen weg te nemen voor donatie.
De nachtmerrie van Fritze (42) vond twee jaar geleden plaats. Hij kon zijn lichaam niet bewegen, en was niet in staat het medisch personeel duidelijk te maken dat hij bij bewustzijn was. Volgens medische experts is dat niet ongewoon bij patiŽnten die een hartaanval krijgen, meldt ABC News.
Fritze stuikte in elkaar tijdens een vakantie met zijn toenmalige vriendin. Op basis van de eerste scans achtten ze zijn overlevingskansen klein, waarna ze zijn vriendin vertelden zijn familie te verwittigen om afscheid te nemen. De artsen bespraken ook de mogelijkheid van orgaandonatie met zijn familie.
Vooraleer verdere stappen werden gezet om de medische zorg af te bouwen, zag een andere arts tijdens een second opinion in de zwelling in Fritzes hersenen mogelijk een teken dat hij zou kunnen herstellen. De artsen konden de zwelling doen afnemen, waarna de patiŽnt enkele weken later kon ontwaken en communiceren. Twee jaar later praat Fritze nog altijd moeilijk, en kan hij nog steeds niet wandelen. Hij kan elk deel van zijn lichaam wel bewegen, en het is zijn grote wens opnieuw te kunnen lopen.
Een woordvoerder van het Universitair Ziekenhuis Sahlgrenska in GŲteborg zegt dat de instelling de zaak onderzoekt, en meewerkt met de inspectie van de bevoegde overheidsinstantie.