De Noorse skydiver Anders Helstrup is tijdens een parachutesprong aan de dood ontsnapt. Halverwege de vlucht schoot er met ruim 480 kilometer per uur een meteoriet vlak langs zijn hoofd. Met een camera op zijn helm legde hij de bijzondere beelden vast.
'Ik had weliswaar het gevoel dat er iets aan de hand was, maar wat precies wist ik niet,' vertelt hij aan de Noorse staatsomroep NRK. Hij twijfelde zelfs nog toen hij het later terug zag op video. De grootte van de steen gaf de doorslag: 'Het kon eigenlijk niks anders zijn dan een meteoriet.'
Zijn vermoedens worden bevestigd door geoloog Hans Amundsen. Hij twijfelde niet aan de beelden en kwam nog tot een bijzondere constatering. De meteoriet zit op deze beelden in de 'dark flight'. Dat is de fase in de vlucht waarbij de ruimtesteen niet meer roodgloeiend is, maar donkerbruin of zwart. Het zou de eerste keer zijn dat een meteoriet in deze staat wordt vastgelegd op film.
Inmiddels ligt de focus op het vinden van de meteoriet van Helstrup. Experts hebben inmiddels berekend waar de steen zich moet bevinden, waardoor ze het gebied hebben afgebakend tot honderd vierkante meter. De zoektocht valt echter niet mee, aangezien het om onherbergzaam terrein gaat. Even dacht Helstrup dat hij beet had, maar toen hij zijn vondst meenam naar een museum werd hij uitgelachen.
Filmpje