Bijen zijn een vitaal onderdeel van onze wereld. Zo’n 60% van alle planten worden bestuifd door honingbijen. Helaas hebben bijen het al lange tijd erg moeilijk. Overal op aarde sterven bijenpopulaties in rap tempo uit. Hoe dit precies komt is nog niet helemaal duidelijk (landbouwgif speelt hoogstwaarschijnlijk een dubieuze rol), maar wel is duidelijk dat bijen beter gedijen in de stad, dan op het platteland. De Bee collective speelt hier op in met Skyhive.

Skyhive is een zeven meter lange paal met een bijennest bovenop. Dit bijennest kan omhoog en omlaag gemanoeuvreerd worden, zodat de imkers er makkelijk bij kunnen om de honing te oogsten. Het is dus ook een waardevolle aanvulling op urban farming. Omdat het bijennest op zeven meter hoogte zit, is de kans om gestoken te worden voor buurtbewoners minimaal. Bijen verzamelen nectar in een straal van zo’n 3 kilometer, en vliegen daarnaast omhoog van het nest weg.

Het Skyhive project wil naast het herintroduceren van bijen in onze steden er ook voor zorgen dat de kennis van imkers niet verloren gaat. En op deze manier dus de imkers van de toekomst opleiden. Iedereen kan in principe meedoen. Mensen zullen, begeleid door een ervaren imker, gaan leren door doen. De elektrische motor van Skyhive, die overigens draait op zonne-energie, zorgt ervoor dat iedereen bij het nest kan. En daarnaast zal de benodigde uitrusting voor het bijenhouden aanwezig zijn op het platform, zodat mensen die willen meedoen, niet hoeven te investeren.

Er is al een prototype van Skyhive in het Sphinxpark in Maastricht. Dit prototype is een groot succes, de kolonie groeide snel, en produceerde een grote hoeveelheid honing. De initiatiefnemers van het project zijn nu opzoek naar investeerders die hen verder kunnen helpen. Door een crowdfunding campagne hopen ze 13.500 euro op te halen. Je kunt het project steunen op adoptabeehoney.com.
Foto