Britse archeologen hebben in Sudan de overblijfselen van een van de oudste kankerpatinten ooit gevonden. De patint was een man van tussen de 25 en 32 jaar oud en leefde 3.200 jaar geleden.
Dat hebben de onderzoekers gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
De overblijfselen van de man werden vorig jaar gevonden in het huidige Sudan, zon 750 kilometer ten noorden van de hoofdstad Khartoum.
De botbeschadiging van de man duidt op kanker. Ook had hij ernstig tandbederf en een bijholteontsteking.
Het is niet te achterhalen hoe het slachtoffer de ziekte heeft opgelopen en aan welke kankervorm hij leed, doordat belangrijke lichaamsdelen zijn vergaan. Aan zijn gekleurde grafkist leiden de archeologen af dat de man een belangrijk persoon was in zijn dorp.
Volgens de onderzoekers is de ontdekking van groot belang, omdat het nieuwe inzichten geeft over de ontwikkeling van kanker. Er zijn weinig bewijzen dat de ziekte vele eeuwen geleden ook voorkwam. Kanker wordt vaak gezien als een moderne ziekte.
In totaal bestudeerden de onderzoekers 180 skeletten in Sudan. Driekwart daarvan zijn de overblijfselen van mensen jonger dan 35 jaar. De overblijfselen hadden vaak gebroken botten en symptomen van scheurbuik.