Iedere dag gaat de 27-jarige Xiao Ji met de metro naar zijn werk. Net als alle andere forenzen zat hij tijdens de reis altijd met zijn neus op zijn smartphone. Tot twee maanden geleden.

Ji, in het dagelijks leven spelletjesmaker, keek eens om zich heen en zag dat de mensen in de metro eigenlijk veel interessanter waren dan alle informatie op zijn beeldschermpje. Hij pakte een tekenboekje en begon schetsen te maken van de andere reizigers.

Vanaf januari tekent hij er nu op los en dat heeft hem geen windeieren gelegd. In China is hij een internetheld. Hij heeft 40 schetsen online staan en krijgt iedere dag meer volgers op social media. “Ik vind het leuk om te tekenen. Het zorgt dat ik een goed humeur krijg”, zegt hij tegen Shanghai Daily. “En ik oefen ook nog eens mijn tekenvaardigheid.”

Sommige mensen hebben in de gaten dat ze door Ji worden getekend. Volgens de tekenaar vinden ze het soms best leuk en beginnen ze een praatje. Maar daar zit hij niet op te wachten. “Ik heb maar een half uurtje en werk liever in stilte.”

Het is nog maar de vraag of zijn portfolio nog verder wordt uitgebreid. Ji heeft nu eindelijk genoeg geld bij elkaar gespaard om met een auto naar zijn werk te gaan. Foto