Een Amerikaanse piloot heeft voor het eerst over zijn ontzetting gesproken toen hij de start van een vlucht moest afbreken na een bosting met een vis op de MacDill luchtmachtbasis in Florida.
Het incident deed zich voor in september vorig jaar. Nick Toth was met zijn Gulfstream IV jet al halfweg de startbaan toen de crew vlak voor het toestel een grote visarend spotte. De vogel verdween onder het vliegtuig en ze hoorden een knal.
Toen ze de takeoff afbraken om terug te keren naar de basis en het toestel te checken, was al wat ze konden terugvinden een vis, meer bepaald een schaapskopbrasem. Een DNA-staal van het bloed dat op het vliegtuig kleefde, bevestigde inderdaad dat de Gulfstream IV jet in botsing was gekomen met de vis. 'Eerst konden we de testresultaten niet geloven', aldus Toth. 'Het kon toch echt niet zijn dat we een vis geraakt hadden tijdens de start. Ik bedoel, hoe is zoiets eigenlijk mogelijk?'
Volgens biologen was de arend op de startbaan de vis aan het opeten toen het vliegtuig naderde. In een poging tijdig weg te raken, heeft de arend zijn prooi laten vallen, een natuurlijke reactie bij het zien van een aanstormende nog grotere 'vogel'.