Voor wie op dieet is en de zin in zoet of vette voeding maar moeilijk kan onderdrukken, kan een spelletje Tetris misschien de oplossing bieden. Ook voor wie probeert te stoppen met roken maar af en toe droomt van een sigaret, is een visuele uitdaging de ideale afleiding. Dat beweren onderzoekers aan de Plymouth Universiteit naar aanleiding van een nieuwe studie.

Visuele afleiding voor de hersenen zorgt ervoor dat de sterkte van het verlangen vermindert en uiteindelijk ook gestopt kan worden. Dat melden de Daily Mail en NBC News.

Tetris wordt in dit geval gebruikt als afleidingsmanoeuvre voor de hersenen, zodat die geen tijd hebben om de zin in snacks, alcohol of sigaretten te visualiseren. Volgens de onderzoekers hoeft het echter niet specifiek Tetris te zijn; eender welke visuele opdracht volstaat. Tetris bleek wel de perfecte combinatie te zijn van een visuele stimulans en een leuke uitdaging. Taken die enkel focussen op spreken of luisteren, bleken minder doeltreffend.

Tijdens het onderzoek werden proefpersonen gevraagd of ze in iets specifieks zin hadden en hoe sterk die gevoelens van verlangen waren. Ze mochten daarna voor een computer plaatsnemen, waarvan het scherm ofwel klaarstond om Tetris te spelen ofwel een boodschap gaf dat het spel geladen werd. De mensen die niet hoefden te wachten op het spel bleken tot 24 procent minder sterke gevoelens van verlangen naar voeding te hebben dan diegene die naar het scherm bleven staren.
Volgens onderzoekers Jessica Skorka-Brown, Jackie Andrade en Jon May kunnen de resultaten een snelle oplossing bieden voor mensen die het moeilijk hebben een dieet vol te houden of te stoppen met roken. ‘Periodes van verlangen naar snacks of een sigaret duren over het algemeen slechts enkele minuten, in die tijd visualiseert een invidivu wat hij wil en wat voor beloning het zal brengen’, aldus professor Andrade aan de Daily Mail. Vaak geven mensen volgens haar in die paar minuten toe aan deze gevoelens. Korte spelletjes zoals Tetris zorgen ervoor dat de hersenen geen tijd hebben om de verleidelijke beelden op te roepen, waardoor die gevoelens uiteindelijk wegebben.

De onderzoekers willen dit nu ook in de echte wereld uittesten en ervoor zorgen dat mensen ‘hun verslaving kunnen leren controleren’ zodat het hun leven niet langer beheerst.