Van oorlog voeren krijg je honger en dan wil je wel eens wat anders dan ingeblikte bonen.

Het verzoek kwam van Amerikaanse soldaten. Zij hebben in het veld behoefte aan normaal voedsel, bij voorkeur een stuk pizza. Dat is niet altijd mogelijk, omdat de militairen zich vaak op locaties bevinden waar geen keuken opgezet kan worden.

Speciaal voor deze situaties heeft het Amerikaanse leger zogeheten Meals Ready to Eat (MREs) voorhanden. Deze MREs staan niet bepaald bekend om de lekkere smaak, maar daar komt volgens onderzoekers met deze pizza verandering in.

Onderzoek toont aan dat met een beetje finetuning van de pizza-ingredinten een houdbaarheid van maar liefst drie jaar mogelijk moet zijn. Het voornaamste is het voorkomen van vochtvorming in het deeg. Dit moet met de aanpassing van de zuurgraad in de ingredinten voorkomen worden, ook zorgt deze aanpassing voor het tegenwerken van schadelijke bacterin.

IJzeren vullingen in de verpakking moeten uiteindelijk zorgen dat er geen lucht bij het voedsel kan komen. De onderzoekers zijn positief over de smaak van de pizzas, nu de soldaten nog.