Wetenschappers hebben voor het eerst 3D-beelden gemaakt van levend sperma.

De beelden, die zijn gemaakt met behulp van laserlicht, bieden een gedetailleerd zicht op de vorm en structuur van zaadcellen.

Daardoor kan snel en nauwkeurig worden ingeschat welke cellen van goede kwaliteit zijn en kunnen worden gebruikt bij een vruchtbaarheidsbehandeling.

Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biomedical Optics Express.

De 3D-beelden zijn gemaakt met twee bundels laserlicht die vanuit verschillende hoeken door levend sperma schenen. Met behulp van een microscoop legden de wetenschappers het patroon van de bewegende zaadcellen uit beide lichtstralen vervolgens driedimensionaal vast op camera.

“Het beeld wat dan ontstaat is een hologram dat informatie bevat over de eigenschappen van het sperma en de positie van de zaadcellen in de driedimensionale ruimte”, verklaart hoofdonderzoeker Giuseppe Di Caprio op nieuwssite The Optical Society.

Volgens Di Caprio worden er uiteindelijk zelfs vier dimensies in kaart gebracht, aangezien met behulp van de video ook kan worden bijgehouden in welke tijd de zaadcellen een bepaalde afstand afleggen. “Tijd is de vierde dimensie”, verklaart hij.

Met de techniek is het gemakkelijk om defecte zaadcellen snel te herkennen, bijvoorbeeld aan de ‘gebogen staartjes’ die ervoor zorgen dat ze niet meer in een rechte lijn kunnen zwemmen.

In de toekomst hopen de wetenschappers een apparaatje op een microchip te ontwerpen dat goede zaadcellen zelfstandig kan onderscheiden van defecte spermacellen.

Het selecteren van zaadcellen voor bijvoorbeeld een IVF-behandeling zou dan nog veel eenvoudiger worden.