Scholieren van de Verhoeff-Rollmannschool in Bodegraven mogen geen pakkertje meer spelen. Dat heeft de school besloten nadat uit een enquête over sociale veiligheid was gebleken dat sommige kinderen zich op het schoolplein soms onveilig voelden, schrijft het AD woensdag.
Het spelletje, waarbij kinderen elkaar achtervolgen tot een van hen kan worden vastgegrepen, is volgens directeur Bart Kuiper te ruw en veroorzaakt ruzie. Door het geduw en getrek dat bij het spelletje komt kijken zou de pleinwacht vaak brandjes moeten blussen.
Het verbod is al enkele weken van kracht op de protestants-christelijke school. Tikkertje spelen mag nog wel. Een kind dat toch wordt betrapt op het spelen van pakkertje wordt op het schoolplein in de hoek gezet, maar dat is nog niet nodig geweest. "De kinderen vinden het prima zo", zegt Kuiper in de krant.
Het verbod stuit op kritiek van onderzoeker van de Hogeschool van Amsterdam Mirka Janssen. Zij onderzocht schoolpleingedrag. "Conflicten en botsingen zijn vaak niet de schuld van een spelletje", zegt zij in de krant. De pauze moet volgens haar een moment zijn waar kinderen zelf hun creatieve ruimte mogen opeisen.
Het is volgens Janssen geen ramp als een spel een keer tot een conflict leidt. Met de juiste begeleiding zouden escalaties vaak meevallen. En als het een keer uit de hand loopt, kan dat in de klas worden besproken. "Bedenk maatregelen, dáár leren kinderen van. Een verbod is dan niet nodig."
Leerlingen van de school geven in de krant aan dat juf Eveline van Heteren voor leuke andere schoolpleinspelletjes zorgt. "Pakkertje spelen we alleen nog op straat, want het is wel lekker spannend."