De trilling in Groningen die dinsdagavond rond tien uur tot in Drenthe voelbaar was, was geen aardbeving, maar een akoestische knal. Dat laat het KNMI weten.
Volgens het weerinstituut was er niks te zien op de seismologische apparatuur, maar is er wel een knal in de atmosfeer ten noorden van Ameland gemeten. Dat er een straaljager door de geluidsbarrière is gevlogen, lijkt ook uitgesloten, omdat er volgens Defensie rond die tijd niet werd gevlogen in het gebied. Wat de knal dan wel heeft veroorzaakt, is nog steeds een mysterie.
Even na tien uur dinsdagavond kwam een stroom Twitter-berichten op gang en ook belden er mensen naar media om door te geven dat er opnieuw een aardbeving in Groningen was geweest. Juist de laatste tijd is de discussie over de gaswinning in Groningen, die de aardbevingen veroorzaakt, toegenomen. De Tweede Kamer houdt woensdag een debat over het plan van het kabinet om de gaswinning rond Loppersum te verminderen en 1,2 miljard uit te trekken voor onder meer schadeherstel.