Een man uit Marseille die een video op Facebook had gezet waarin hij een kat meerdere malen weggooit - tegen een muur, hoog de lucht in, in de bosjes, op een betonnen ondergrond - is even het gesprek van de dag in Frankrijk. Vrijdag werkt hij opgepakt, vandaag al veroordeeld tot een jaar cel.

“Farid de la Morlette”, zoals hij zich noemde - la Maurelette is een buitenwijk van Marseille - zette vorige week de video op zijn Facebook. Binnen de kortste keren gingen de beelden viral. Op de beelden gooit Farid lachend met een jong katje (“kijk ‘m vliegen!”), dat hij, naar later bleek, gewoon van straat had geplukt.

Vrijdag werd hij opgepakt: Farid G., 24 jaar oud. De man die hem filmde wordt nog gezocht. Vandaag diende de zaak van G. al. De filmpjes waarop hij met de kat gooide werden getoond. “Ik weet niet wat me overkwam, ik ben stom geweest, het spijt me,” zei hij daarop.

Hij werd veroordeeld tot een jaar cel voor dierenmishandeling. Behoorlijk veel, zo vond zijn advocaat, want mensen die andere mensen mishandelen krijgen soms minder gevangenisstraf dan dit. Maar de rechtbank wilde een voorbeeld stellen, en had hem zelfs tot twee jaar kunnen veroordelen.