Een Britse pensionado met groene vingers heeft een record gebroken. Vanuit een zaadje heeft hij 1.355 tomaten geoogst. Surjit Kainth, 68, plantte in april en was verbaasd toen er een oneindige aanvoer tomaten vanaf kwam. Het gaat om een plant van het aardbeivormige ras Berry, een F1-hybride van de Solanum Lycopersicum.
Het geheim van Kainth? "Veel zorg", vertelt de vader, "en bidden naast de plant." In de zomer stond het bewateren bovendien bijna gelijk aan een fulltime baan. De oud-buschauffeur heeft daarmee een plant van bijna 1.70 meter gekweekt.

Guinness World Records heeft inmiddels bevestigd dat het record van 'meeste tomaten van een plant' is gebroken. Het oude record is niet alleen verbroken, maar verdriedubbeld. In 2009 haalde Graham Tranter 488 tomaten van een plant. Nu dit record is gebroken, gaat ook hij weer aan de slag om nog meer tomaten te oogsten. Dat moet mogelijk zijn. Volgens Kainth had het resultaat nog hoger kunnen zijn omdat hij pas na de oogst van ca 100 tomaten begon te tellen. Ook had hij had er misschien nog 300 af kunnen halen. De plant is inmiddels Fateh genoemd en dat staat voor overwinning.