De meeste kinderen maken een fase door waarin ze opa's of oma's niet willen kussen. Ouders die hun kinderen tegen hun zin toch familieleden een kusje laten geven, kunnen dat beter laten.
Volgens het Sex Education Forum (SEF), een autoriteit voor seksuele voorlichting, kan het gedwongen kussen van familieleden en kennissen schadelijk zijn voor kinderen. Lucy Emmerson van het SEF zegt dat kinderen moeten leren dat ze 'nee' mogen zeggen en dat hun lichaam alleen van henzelf is.
Als ze dat niet leren, herkennen kinderen het verschil niet tussen gewenste en ongewenste genegenheid. Kinderen die gedwongen worden familieleden te kussen, hebben later moeite hun grenzen aan te geven op seksueel gebied, waarschuwt SEF. Bovendien zou het dwingen gepaard gaan met emotionele chantage.
In Engeland is grote ophef ontstaan over het rapport van het SEF. Norman Wells, van de onafhankelijke stichting Family Education Trust, vindt de conclusies zwaar overtrokken. "Kinderen kunnen prima het verschil zien tussen met tegenzin een kus geven en het toestaan van ongewenste seksuele handelingen."
Ook ouderorganisaties hebben boos gereageerd op het rapport. Volgens Margaret Morrissey van Parents Outloud kunnen ouders best beoordelen in hoeverre ze hun kinderen familieleden laten kussen. "Als kinderen niet wordt bijgebracht hoe ze genegenheid moeten tonen voor hun familie, dan krijgen ze het heel moeilijk als tiener of volwassene."