Volgens Griekse chemisch technologen is Jupiter frituurtechnisch gezien de beste planeet. De zwaartekracht is er precies goed voor het bakken van de optimaal krokante friet. De Grieken deden hun ontdekking behulp van een speciale centrifuge van Estec, het Europese onderzoekscentrum voor de ruimtevaart in Noordwijk.
De ontdekking van de beste frietplaneet is een leuke 'bijvangst' in het onderzoek van John Lioumbas en Thodoris Karapantsios van de Aristoteles Universiteit in Thessaloniki. Het ging hen vooral om de essentie van het frituurproces.
De Griekse frietfluisteraars wilden hun modellen verbeteren door de invloed van de zwaartekracht vast te stellen. Die speelt vooral een rol bij de warmteoverdracht van de bruisende olie naar de frieten. Ruwweg geldt dat méér zwaartekracht de bubbels op het frietoppervlak verkleint en het warmtetransport verbetert.
Om dat precies in kaart te brengen togen de onderzoekers naar de Grote Centrifuge van ESTEC in Noordwijk (foto). Dat is een enorm soort slinger met aan het uiteinde een aantal cabines. Bij de NASA zitten daar astronauten in om aan hoge G-krachten te wennen. De centrifuge van ESTEC is bedoeld voor onderzoek. Met een frituurpan bijvoorbeeld. Warmtesensor erin en meten maar!

De aldus kunstmatig verzwaarde frieten bleken het meest krokante korstje te krijgen bij krachten rond 3G, dat wil zeggen drie keer de aardse zwaartekracht. En dat is zo ongeveer de zwaartekracht van Jupiter. Volgens de onderzoekers worden de frites daarbij ook minder vet dan onder aardse omstandigheden.
De hamvraag is natuurlijk of patatten op Mars ook een beetje krokant willen worden. Want stel dat er twee Nederlanders met Mars-One naar de rode planeet gaan. Die willen vast wel een lekker frietje kunnen eten.
Helaas geeft het onderzoek daar geen uitsluitsel over. De zwaartekracht op Mars is namelijk minder dan de helft van die op aarde. Om dat te onderzoeken moeten de onderzoekers in een vliegtuig gaan frituren. En dan ook nog tijdens een misselijk makende paraboolvlucht, die de zwaartekracht kunstmatig verlaagt. Geloof het of niet, maar ze zijn het echt van plan.