Noorwegen verdient bakken met geld aan olie- en gaswinning en heeft daarmee 5,11 biljoen Noorse kronen (607 miljard euro). Als het land al dat geld zou verdelen over alle inwoners, zou iedereen miljonair zijn.

Dat meldt de Centrale Bank van Noorwegen. De mijlpaal van 5,11 biljoen werd gisteren bereikt. Volgens de recentste telling telt Noorwegen 5.096.300 inwoners.

Noorwegen valt daarmee op tussen vrijwel alle andere Europese landen die staatsschulden hebben en kampen met begrotingstekorten. Het land is altijd zuinig omgesprongen met de olie-inkomsten en gebruikt het geld voor een pot om pensioenen te financieren.

"Veel landen hebben ondervonden dat het snel uitgeven van exploitatie-inkomsten kunnen leiden tot kortstondige pieken in de economie," aldus minister Siv Jensen van FinanciŽn. "Die hoogtepunten worden dan gevolgd door dalen waarin moeilijke keuzes moeten worden gemaakt."

Noorwegen gebruikt de olie-inkomsten daarom als appeltje voor de dorst. Jaarlijks wordt maximaal vier procent van de inkomsten uitgegeven door de overheid.