Voor niks gaat de zon op. Dit klopt niet helemaal voor de Franse student Antoine Deblay. Hij verkoopt namelijk voor vijf euro ingeblikte lucht uit zijn Franse dorp, Montcuq.
Je zult wellicht denken: wie koopt dit? Nou, blijkbaar een heleboel mensen. En wij weten waarom, de blikken met lucht hebben de naam ‘Air de Montcuq’ gekregen. De naam Montcuq wordt in Frankrijk vaak verkeerd uitgesproken als: “Mon cul,” de vertaling hiervan is: mijn reet. Dus als je ‘Air de Montcuq’ vertaalt krijg je ‘lucht uit mijn reet’. Dit vinden een heleboel mensen natuurlijk grappig.
Afgelopen zomer heeft Deblay via een crowdfundingswebsite 810 euro verzameld om een website te maken voor het verkopen van de blikken met 250ml lucht. De eerste week kreeg Deblay al meer dan duizend bestellingen. Hij heeft al duizenden euro’s winst gemaakt en heeft een winstmarge van ongeveer zestig procent. Om te zorgen dat hij niet te veel bestellingen krijgt, heeft hij een limiet gesteld van tien liter lucht per week. Als er te veel bestellingen zijn dan komt er een melding op de website te staan. Interesse in een blikje ‘reetlucht’? Voor vijf euro kun je er hier één bestellen.