Roep je op tot een topless protest, komen er vooral mannen. Niet helemaal wat de Braziliaanse Ana Rios en Bruna Oliveira voor ogen hadden toen ze vrouwen vroegen topless te protesteren op het strand van Rio de Janeiro.

In BraziliŽ mag je al jaren niet topless gaan. Onzin, vonden de twee. Dus startten ze een actie, en 2000 vrouwen zeiden te komen. Maar daar kwam niks van terecht. Integendeel: het strand stroomde vol met nieuwsgierige mannen en fotografen.

De organisatoren denken dat veel vrouwen geÔntimideerd waren. Ze wilden niet alleen demonstreren voor topless zonnen, maar ook een punt maken van de vooroordelen over vrouwen in BraziliŽ, vertelt Ana aan de BBC. "Het is typerend voor onze macho-cultuur dat we een wet hebben die vrouwen verbiedt topless te zonnen."

Sinds de jaren '40 van de vorige eeuw verbiedt een wet dat vrouwen topless gaan.

Ze vindt het jammer dat haar protest zo'n mediacircus is geworden. "Wat me echt verbaast, is hoeveel mannen hier alleen zijn om vrouwenborsten te bekijken."

Het debat in BraziliŽ is aangezwengeld door een incident met de actrice Cristian Flores. Zij deed haar topje uit tijdens een fotoshoot, waarop agenten haar dreigden te arresteren als ze het topje niet weer zou aandoen. Foto