In een ziekenhuis in het Amerikaanse North Carolina is voor het eerst een hondje mee de operatiekamer in gemogen, dat schrijft de Daily Mail. Zevenjarige Kaelyn heeft een zeldzame ziekte waarbij ze plots hevige allergische reacties kan krijgen, en hondje JJ werd opgeleid om voor die aanvallen te waarschuwen. Toen Kaelyn eergisteren geopereerd werd, deed JJ dienst als 'extra monitor'. Het zou om een primeur gaan.
Kaelyn Krawczyk heeft een zeldzame ziekte genaamd mastocytosis, waardoor ze soms zonder waarschuwing gevaarlijke symptomen kan vertonen die op hevige allergische reacties lijken. Deze kunnen variëren van kortademigheid en misselijkheid tot hevige zwellingen, maar vaak beginnen de symptomen heel subtiel. Haar hondje JJ werd getraind om de chemische stoffen die haar lichaam kort voor een aanval afgeeft, op te merken.
Wanneer JJ in cirkels ronddraait geeft ze aan dat er een milde reactie komt, terwijl blaffen wil zeggen dat de situatie ernstig wordt. Het hondje zou tijdens het verdoven in cirkels rondgedraaid hebben toen Kaelyns lichaam op de medicatie reageerde en bij het wakker worden deed ze hetzelfde. De monitors registreerden deze veranderingen niet.
Volgens anesthesist Dr. Brad Taicher was het een logische beslissing de hond zo dicht bij de operatietafel toe te laten en kan het dier heel subtiele veranderingen in het lichaam opmerken. Anesthesie kan volgens Taicher in zeldzame gevallen allergische reacties veroorzaken, dus was het belangrijk om JJ erbij te hebben. "Het klinkt gek om in deze moderne tijd, wanneer we zovele miljoenen uitgeven aan apparatuur, te beseffen dat deze hond gevoeliger is dan al die machines samen", klonk het.
Hoewel JJ niet in de steriele operatiekamer zelf werd toegelaten, mocht ze vanuit een minder strikte zone toekijken. Op dinsdag had ze al een grondige wasbeurt gekregen om zich op het ziekenhuisbezoek voor te bereiden.
De vrouw die JJ trainde, vond haar naar verluidt in een asiel in 2012. Oorspronkelijk werd het hondje getraind om tijdens aanvallen te helpen, maar al snel bleek dat JJ een speciale gave had om de aanvallen te zien aankomen. JJ 'zorgt' ondertussen al 18 maanden voor Kaelyn en haar aanvallen zijn sindsdien drastisch verminderd. Dankzij haar trouwe viervoeter is er immers vaak voldoende tijd om op een aanval te reageren. Filmpje