Een grote doorbraak op het gebied van drones: de TU Delft heeft een superkleine vliegende robot van maar 20 gram ontwikkeld. De ieniemienie-drone is zo groot als een libel en vliegt zonder afstandsbediening. Handig voor spionagepraktijken, maar ook voor bij jou thuis.
"Hij ziet er heel schattig uit", zegt Guido de Kroon, een van de ontwikkelaars van TU Delft. "De vliegende robot is geïnspireerd op kleine diertjes. Het was erg ingewikkeld om te maken, want een mini-drone moet heel licht zijn, maar er moet ook techniek in zodat het apparaatje kan vliegen en een computer zodat je het ding kan programmeren."
Het bijzondere aan dit robotje, de DelFly, is dat hij zelfstandig kan vliegen zonder aansturing van een computer. En hij kan obstakels ontwijken, waardoor hij goed in een ruimte kan vliegen zonder tegen muren en meubels te botsen.
De libelrobot kan worden ingezet door organisaties als de CIA of AIVD, maar er is veel meer mogelijk. "Het zal in de zorg gebruikt gaan worden om even snel de patiënten te checken", zegt futuroloog Tony Bosma. "En in de landbouw, om te kijken waar er geoogst kan worden."
Volgens Bosma wordt het ook een handig apparaatje voor in huis. "Het kan gebruikt worden om de tuin in de gaten te houden of je kan het inzetten als beveiliging van je huis. Of om te kijken of het nog goed gaat met je kids in het speeltuin terwijl jij thuiswerkt. Maar waar we de robot het meest voor zullen gaan gebruiken, kunnen we nu nog niet bedenken." Filmpje