Een student aan de Universiteit van Utrecht gaat ervoor zorgen dat de economische crisis spoedig verleden tijd is.
Dit wil hij bereiken met zijn stichting Ons Geld. Deze denktank en pressiegroep is opgericht in 2012 en wil het huidige geldsysteem, dat gebaseerd is op leningen en schuld, aan de kant schuiven. De 23-jarige Luuk van de Waal Malefijt stelt dat het schuldsysteem de bron van alle kwaad is.

En wat de oplossing is? Soevereine geldcreatie. Dit houdt in dat de staat geld kan maken zonder in de schulden te belanden. "Die kan cijfers erbij typen in de database die het geld ‘voorstelt’. Daardoor ontstaat een geweldige welvaart", aldus de de informatiekundestudent.

Dit kan mogelijk worden gemaakt door het Verdrag van Maastricht aan te passen. Omdat dit echter geen kleinigheid is, is de stichting vooral bezig met mensen ervan te overtuigen dat de soevereine geldcreatie een goed idee is. "Daar ligt het nut van Ons Geld. Wij proberen burgers en de media het probleem uit te leggen en via hen politici te beïnvloeden", vertelt Van de Waal Malefijt in een interview met het digitale universiteitsblad van de UU.

De jongeman gelooft zo sterk in het nut van de stichting dat hij zelf geen enkele cent meer verdient: hij heeft zijn betaalde baan opgezegd.