Menig Amsterdammer met een minimuminkomen zal zich even in de ogen wrijven wanneer hij vandaag zijn banksaldo bekijkt. In plaats van de jaarlijkse 155 euro woonvergoeding staan er namelijk twee nullen meer achter. Sommige Amsterdammers hebben zelfs het dubbele gekregen, meer dan 30 duizend euro. Volgens de woordvoerder van wethouder Hilhorst van FinanciŽn is er inderdaad een grote fout gemaakt.
Bij de Amsterdamse Dienst Belastingen is het momenteel alle hens aan dek. Naar schatting 9000 mensen hebben ten onrechte honderdmaal te veel aan vergoeding gekregen. Duidelijk is ook dat een aantal van hen al bezig is het geld uit te geven. Maar een gemeentewoordvoerder waarschuwt dat dit niet verstandig is. 'Ze zullen het geld dan toch echt terug moeten betalen.' Volgens het Parool heeft de gemeente Amsterdam in totaal 100 miljoen euro gestort. De gemeentewoordvoerder kan dit nog niet bevestigen maar spreekt van een zeer groot bedrag.
Er is geen paniek bij de dienst Belastingen van de gemeente Amsterdam, zegt de woordvoerder, wel is het er nu razend druk.' Er wordt uitgezocht wat er precies is misgegaan. Ook moet er veel georganiseerd worden. Hoe gaan we het geld terughalen en op wat voor manier gaan we dit met de mensen communiceren.'
Volgens de gemeente zijn er nog geen bedankjes binnen gekomen, wel vragen. 'Bij het callcenter zijn al wat telefoontjes geweest van mensen die aan de bel trokken. We vertellen ze dan dat ze het geld niet moeten uitgeven en dat ze zo snel mogelijk bericht krijgen wat ze wel moeten doen.' Overigens ontkent de gemeente dat het zou gaan om opzet. Er is voor zover bekend niet een wannabe-kerstman bezig geweest.