Erik K., de helft van de potloodventende tweeling uit IJmuiden, lijkt hem nog steeds niet thuis te kunnen houden. Alleen kan hij nu niet naar zijn broer Richard wijzen, want die zat in detentie toen nieuwe exhibitionistische feiten werden gepleegd in Haarlem, Haarlemmermeer en Heemskerk.
De tweeling, inmiddels 46 jaar oud, wordt in politiedossiers steevast aangeduid als Jansen & Janssen. Aanvankelijk opereerden ze vooral in de IJmond, maar daarna gingen ze op tournee. Zo werden potloodventers met hun signalement gesignaleerd in Zaanstreek Waterland en vorig jaar was het raak in deze regio. Door de lastige bewijsvoering werden veel zaken geseponeerd of werden de twee vrijgesproken.
In 2003 kwam het eindelijk tot een veroordeling tot celstraf voor tien gepleegde feiten. Erik K. volgde daarna een behandelingstraject bij de Waag om van zijn afwijking af te komen en naar eigen zeggen gaat het sindsdien heel goed met hem. ,,Mijn geaardheid is nu goed. Ik val op vrouwen, niet op kinderen.''
Op 21 maart 2012 worden twee meisjes in het park aan de Planetenlaan in Haarlem aangesproken door de man die later bij een fotoconfrontatie wordt herkend als Erik K. Hij heeft geen broek aan, zijn vest staat open en het geslachtsdeel is zichtbaar. Na een soortgelijk incident bij een speeltuintje in Heemskerk - inclusief fotoherkenning - is het een maand later binnen korte tijd twee keer raak in het Haarlemmermeerse Bos.
De kleine Tes viert daar met dertien vriendinnen haar verjaardag. Bij het zwemmen worden ze geconfronteerd door een naakte man die zich bevredigt en de meisjes uitnodigt mee te doen. Tegenover de politie zeggen ze later dat de man een getatoeëerde roos op zijn schouder heeft. Erik heeft er eentje. Daarin verschilt hij van zijn broer want die draagt een familiewapen en een ankertje.
Dat is ook voor Erik een middel om verwarring met Richard te voorkomen: ,,Soms denk ik wel eens dat ik mezelf zie lopen, zo lijken we op elkaar. Maar dat kun u vanmiddag zien, want dan komt hij hier voor de rechtbank.'' Ditmaal voor diefstallen en fraude in Heemstede. De getatoeëerde roos wordt door de politie al snel in verband gebracht met een hun bekende potloodventende veelpleger.
Een dan 14-jarige jongen wordt in hetzelfde Haarlemmermeerse Bos aangesproken door een kale man die zich voor hem gaat aftrekken. Opnieuw wordt Erik via een fotoconfrontatie herkend.
In alle gevallen ontkent Erik K. dat hij de daders was. ,,Ik ben daar helemaal niet geweest.'' Zijn advocaat vindt verder dat er bij de fotoherkenning door de politie fouten zijn gemaakt. Zo werden slechts enkele kale(nde) mannen getoond in een serie die vooral bestond uit portretten van woestelingen die net het oerwoud ontvlucht waren.
Uit slachtofferverklaringen valt ook te maken dat zij nog steeds veel last hebben van de ongevraagde confrontatie. De jongen van het Haarlemmermeerse Bos vindt het nog steeds moeilijk om alleen over straat te gaan. Naar het park durft hij al helemaal niet meer. Ook bij Tes en haar vriendinnen was nog lang sprake van onrust, ook op hun school.
De officier van justitie eist tegen Erik K. 80 uur werkstraf, een maand voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar.
Enkele uren later blijkt de gelijkenis inderdaad treffend. Richard K. is nog vanwege zijn nog lopende TBS onder behandeling bij een forensische kliniek. Nu is hij niet meer in detentie. Wel wordt hij verdacht van diefstal in vereniging en vervalsing van papieren. Het gaat om een grootscheepse doorverkoop van gestolen fietsen. In totaal gaat het om bijna vijftig rijwielen.

In die zaak doet de rechtbank over zes weken uitspraak. Erik hoort op 24 december welke straf de rechter hem wil opleggen.