De Telegraaf heeft zich geëxcuseerd voor een artikel op de website van de krant waarin een link werd gelegd tussen het overlijden van Nelson Mandela en het einde van het sinterklaasfeest.
"Het gaat om een flauwe grap, die nooit gepubliceerd had moeten worden", schrijft de krant vrijdag op zijn website. De krant schreef in een artikel met reacties op de dood van Mandela: "Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland wordt gereageerd op de dood van Nelson Mandela, die note bene op sinterklaasavond (mét Zwarte Piet) is overleden." Dat had nooit mogen gebeuren, aldus de hoofdredactie.

"Zodra de eindredactie in de gaten kreeg dat het artikel toch gepubliceerd was, is er ingegrepen", schrijft de hoofdredactie op de website van de krant. Het artikel was een halfuur online te lezen en leidde meteen tot verontwaardigde reacties op Twitter. "Het leert ons weer dat het nooit gepast is om tijdens ons journalistieke werk grappen te maken rondom treurige onderwerpen als het overlijden van mensen."

Ook een bestuurder van GroenLinks in Amsterdam-West ging in de fout met een opmerking over de dood van Mandela. "Zeg! Interesseert het iemand nu nog of de loting voor #wk2014 morgen eerlijk verloopt? Na de dood van de hoofdpiet", twitterde hij donderdagavond. Vrijdag gaf hij toe dat de vergelijking ongelukkig was en bood hij zijn excuses aan. Foto