Krokodillen en alligators zijn zo gek nog niet. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de reptielen gereedschap gebruiken, waaronder kleine takken, om watervogels te lokken. En niet zomaar willekeurig, maar vooral in het seizoen dat vogels takken en twijgjes verzamelen om hun nest te bouwen.

De universiteit van Tennessee ontdekte dat krokodillen en alligators takjes laten balanceren op hun snuit om de aandacht van vogels te trekken. Die denken dat het om drijfhout gaat. Het is voor het eerst dat dit soort gedrag bij reptielen is waargenomen.

Volgens de Amerikaanse zoölogen was al bekend dat de watervogels gebruik maakten van de krokodillen. Zij bouwen expres hun nesten in bomen rond water waarin krokodillen voorkomen. Op die manier worden zij beschermd tegen slangen, apen en wasberen, waarop krokodillen hun oog laten vallen.

Maar de vogels betalen dus wel een prijs voor die 'bescherming'. Kroost dat uit de nesten valt, vormt een lekker hapje voor krokodillen, en de 'takkentruc' van de reptielen kost ook heel wat watervogels hun leven.