Een Amerikaanse vrouw heeft 21 jaar vermoedelijk ten onrechte vastgezeten, nadat ze was beschuldigd van kindermisbruik tijdens satanische rituelen. Het bewijs tegen de inmiddels 63-jarige Frances Keller bleek niet te kloppen.

De vrouw is op borgtocht vrijgelaten en haar eveneens opgesloten echtgenoot is waarschijnlijk binnen een week weer op vrije voeten.

De zaak tegen de uitbaatster van een kinderopvang en haar man deed in de jaren negentig veel stof opwaaien. Het duo zou onder meer bloed in drankjes van kinderen hebben gedaan. Ook zouden ze met jongeren naar Mexico zijn gevlogen, waar de kinderen vervolgens misbruikt werden. Het echtpaar werd uiteindelijk veroordeeld voor het misbruik van een 3-jarig meisje. Ze kregen 48 jaar cel, maar hielden altijd vol onschuldig te zijn.

De arts die destijds getuigde tegen het echtpaar, moest uiteindelijk toegeven dat hij fouten had gemaakt. "Ik besef nu dat mijn conclusie geen wetenschappelijke of medische basis had en dat ik fout zat", erkende de man. Hij had naar eigen zeggen niet voldoende training om seksueel misbruik bij kinderen te herkennen. Volgens de openbaar aanklager heeft Keller door de blunder van de arts vermoedelijk geen eerlijk proces gehad.

De veroordeling van Keller en haar man stond niet op zichzelf. In de jaren tachtig en negentig dachten veel Amerikanen dat satanisten het op kinderen hadden voorzien. In veel gevallen herinnerden kinderen zich onder druk van 'experts' misbruik dat naderhand nooit daadwerkelijk bleek te hebben plaatsgevonden. Dat leidde tot een moderne heksenjacht, waarbij circa 100 mensen werden aangeklaagd wegens ritueel seksueel misbruik.