Hoe zwierig het einde is geweest zullen we niet weten. We hopen dat ze nog wat hebben kunnen genieten in hun dure suite in het ’Lutetia’ in Parijs.

Feit is dat Georgette & Bernard, beiden 86 jaar oud, bij elkaar bleven tot de dood hen scheidde. Een samen gekozen dood.

Hun lichamen werden gevonden door een kamerjongen…

Het echtpaar was afkomstig uit Issy-les-Moulineaux, vlakbij de Franse hoofdstad en had een week eerder via het internet een kamer geboekt.

“Ze zijn hier donderdag rond half 8 ‘s avonds gearriveerd met 1 koffer”, vertelt de hotelmanager aan de krant Le Parisien.

“Ze zijn naar hun kamer gegaan en hebben die ‘s avonds niet meer verlaten.”

Rond half 10 ‘s morgens heeft een kamerjongen de lichamen ontdekt. Georgette & Bernard stierven hand in hand met een plastic zak over het hoofd.

Het koppel had voor ontbijt op bed geopteerd, waarschijnlijk om sneller ontdekt te worden. Waarschijnlijk vreesden de 80′ers de fysieke achteruitgang. Verder werden naast het bed 2 brieven gevonden: 1 aan hun nabestaanden en 1 gericht aan de procureur in Parijs waarin ze het recht op waardig sterven opeisen.

Vrijwillige euthanasie is een zeer omstreden onderwerp in Frankrijk. een film als ‘Komt een vrouw bij de dokter’, waarin de vrouw die aan kanker lijdt aan het eind geëuthaniseerd wordt, deed daar een paar jaar terug nog zeer felle discussies oplaaien.

Aan de andere kant: volgens cijfers van laboratorium CepiDc-Inserm waren in 28% van de zelfmoordgevallen in Frankrijk in 2010 de mensen boven de 65.