Soms huil je van het lachen, soms van verdriet en vaak ook bij het snijden van uien. Totaal uiteenlopende reacties, maar de tranen zijn hetzelfde. Dacht je. Fotografe Rose-Lynn Fisher nam de proef op de som en legde gedroogde tranen afkomstig uit verschillende situaties onder de microscoop.

In haar ‘Topografie van Tranen’ onderscheidt Fisher drie types tranen. Psychische tranen worden veroorzaakt door extreme emoties zoals geluk of verdriet. Basale tranen maken we aan om ons netvlies vochtig te houden. Reflextranen worden door externe factoren zoals uien of traangas veroorzaakt.

Fisher achterhaalde dat deze drie types tranen telkens uit verschillende molecules zijn samengesteld. Dat zorgt ervoor dat je tranen van geluk er anders uitzien dan je tranen van verdriet. Tranen van verdriet lijken onder de microscoop op de luchtfoto van een overstroomd gebied, die van geluk kan je als een frivool abstract schilderij omschrijven en de tranen die je hebt bij het snijden van uien lijken onder de microscoop warempel op sneeuwkristallen. ‘Krokodillentranen’ werden voor het onderzoek achterwege gelaten.