Onder de ouders van leerlingen van basisschool Swentibold in Born is grote onrust ontstaan na meldingen dat kinderen uit groep 3 (in de leeftijd van circa zes jaar) gevaarlijke stik-, wurg- en seksueel geladen spelletjes met elkaar spelen, met name op het schoolplein. De directie heeft per direct een serie maatregelen genomen en een diepgaand onderzoek gelast.

De Onderwijsinspectie beaamde vrijdagavond dat er meerdere meldingen van ‘grensoverschrijdende pestspelletjes’ zijn binnengekomen. In totaal gaat het om zeven klachten, bevestigt bestuursvoorzitter Bert Nelissen van onderwijskoepel Innovo, waartoe de Bornse school behoort. Twee kinderen zijn door hun ouders ziek gemeld.

Op basis van eerste observaties in combinatie met onderzoek door de eigen klachtencommissie van Innovo, is volgens Nelissen inmiddels „feitelijk vastgesteld” dat enkele kinderen van groep 3 op het schoolplein ‘stikspelletjes’ spelen. Daarbij knijpen ze elkaars keel enige tijd dicht, met alle risico’s van dien. De voorbije weken zouden meerdere leerlingen blauwe plekken hebben opgelopen. Van ernstige verwondingen is volgens Nelissen geen sprake.

In afwachting van de uitkomsten van het onderzoek, waarbij Innovo onafhankelijke experts en mogelijk ook justitie inschakelt, heeft de schooldirectie alle kinderen uit de bewuste klas onder verscherpt toezicht geplaatst. Zo moeten ze voorlopig op een aparte speelplaats pauzeren en tijdens het overblijven in het klaslokaal eten onder permanent toezicht van een nieuw aangestelde leerkracht.De nieuwe meester vervangt de vaste juf, die zich ziek heeft gemeld. Volgens Nelissen houdt de ziekmelding geen direct verband met de problemen.

Swentibolddirecteur Jack Meis wilde niet reageren. De politie zegt op de hoogte te zijn van de zaak. „Voor zover nu bekend zijn er geen aangiften gedaan”, zegt een woordvoerder. Volgens Rianne Reijs van de GGD Zuid-Limburg is het „hoogst uitzonderlijk” dat kinderen in de leeftijd van 6 ŕ 7 jaar zich bezighouden met stikspelletjes.