De huid veroudert sneller door roken. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers bewezen door foto's van rokende en niet-rokende tweelingen te vergelijken.

De onderzoekers fotografeerden 79 tweelingparen tijdens de jaarlijkse tweelingdagen in Twinsburg, Ohio. Het ging om broers en zussen van wie de ene wel rookte en de andere niet, of waarvan de ene minstens 5 jaar later was begonnen met roken.

Een panel werd daarna gevraagd wie van de twee tweelingen er ouder uit zag. In meer dan de helft van de gevallen werd de (langer) rokende tweeling ouder geschat.

Het effect was vooral te merken rond de mond en wangen, waar rokers meer rimpels hadden. Ook kregen rokers eerder wallen onder hun ogen. In het onderzoek werd rekening gehouden met andere zaken die de huid verouderen, zoals alcoholgebruik, stress en blootstelling aan de zon.

Volgens de onderzoekers neemt de dikte van de huid af door de nicotine, waardoor er eerder rimpels ontstaan. Ook neemt de doorstroming van de huid af door het roken, waardoor die veroudert. Foto