Christenfundamentalisten in Bunschoten houden zaterdag het 'duivels' Halloweenfeest in het dorp tegen. Partycentrum De Kooi gelast het evenement af na een brief uit de orthodoxe geloofsgemeenschap.
"Hoewel ik er niets verkeerds in zie, hebben we woensdag uit respect voor deze geloofsovertuiging besloten het themafeest te annuleren," zegt organisator Pauline Smink tegen dagblad AD maandag.
Halloween stamt af van Keltische offerfeesten waarin spoken gelokt werden met eten bij de voordeur. Later namen de Romeinen en Katholieken de gebruiken over in aangepaste vorm. Vierhonderd jaar geleden schaften de protestanten, die de macht in grote delen van het noorden van Europa hadden gegrepen, dergelijke 'heidense' vieringen af.
Vorige week voorkwam de protestantse partij SGP ook al een Halloweenparty in Werkendam. "Het is onwenselijk de jeugd te confronteren met gewaden van duivelen, levende doden en dergelijke zeer verwerpelijke uitingen." De gemeente beloofde daarna geen 'draconische verkleedpartijen' en 'griezelige aspecten' te organiseren.