Sporters die namens AustraliŽ meedoen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, krijgen een alcoholverbod. Normaal mochten atleten na hun wedstrijden nog in het olympisch dorp blijven rondhangen en feesten, waarbij alcoholgebruik geenszins werd geschuwd. Door verschillende incidenten wordt het consumeren van alcohol daarom aan banden gelegd door de Australische bond.

''We verwachten extreem goed gedrag in Rio'', zei de nieuwe chef de mission Kitty Chiller donderdag in de krant The Australian. ''Wangedrag wordt niet getolereerd. Atleten moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden. Ons dorp en de vlucht naar huis blijven 'droog'. Wie zich daar niet aan houdt, krijgt te maken met flinke consequenties.''
AustraliŽ behaalde in 2012 bij de Spelen in Londen de minste medailles in twintig jaar tijd. Met name de zwemploeg misdroeg zich in Engeland met het gebruik van drank en geŽxperimenteer met kalmeringsmiddelen. Ook werd een roeier gearresteerd nadat hij in dronken toestand een winkel had vernield.