Gemetselde huizen met als hoofdbestandsdeel: bacteriën. Het klinkt vreemd, toch kan het. De Amerikaanse architecte Ginger Dossier badacht een baksteen die gekweekt is door bacteriën.
Daarmee won ze een half miljoen euro in een internationale duurzaamheidswedstrijd van de Postcode Lottery Green Challenge.
Net als bij gewone bakstenen is zand de basis. Het zand wordt gecombineerd met afvalstoffen, water, stikstof, kalk en varkensmest als organisch afval.De bacteriën zetten calcium en CO2 om in calciumcarbonaat dat de zandkorrels aan elkaar hecht.
Na vijf dagen is het proces klaar en worden de stenen gedroogd. Tijdens het drogen sterven de bacteriën af. Deze bakstenen gemaakt van minuscule beestjes zijn net zo sterk als de stenen die van klei gebakken zijn.
De architecte wilde een alternatief zoeken voor het verbruik van fossiele brandstoffen die nodig zijn om de stenen te verhitten tijdens het bakproces. Het prijzengeld gebruikt ze om haar bedrijf op te bouwen. Het is de bedoeling om de stenen in een gesloten afvalsysteem te verwerken, dat wil zeggen dat er alleen afval verwerkt wordt en niet geproduceerd.