Tests hebben bewezen dat chimpansees het totaal niet kunnen, en nu blijkt dat olifanten het wel kunnen: het menselijke wijsgebaar begrijpen. Deze prestatie benadert het cognitieve niveau van een 2 jarig mensenkind.
De wetenschappers van de universiteit van St. Andrews (Schotland) deden de test met 11 olifanten die normaal gesproken toeristen rondleiden in Zimbabwe en gewend zijn aan gesproken opdrachten van mensen. Dit keer werd er juist niks gezegd maar alleen gewezen naar één van een tweetal emmers. De emmer waar naar gewezen werd was gevuld met voedsel, de andere was leeg. Of de emmers vol waren of leeg was voor de olifanten onzichtbaar. Ze staken daarna hun slurf vaker in de goede emmer, terwijl ze er slechts met een hand of een wijsvinger op gewezen waren.
Volgens de onderzoekers zijn de olifanten waarschijnlijk gevoelig voor dit soort sociale hints omdat ze zelf in complexe sociale structuren leven. “Het lijkt erop dat het begrijpen van wijsgebaren een vermogen is dat olifanten van nature bezitten en dat ze cognitief gezien meer op ons lijken dan we ons tot nu toe hebben gerealiseerd”, verklaart onderzoekster Ann Smet.
Er is wel meer onderzoek nodig om definitief te bewijzen dat olifanten gebarentaal van nature begrijpen. Ook is nog niet duidelijk of olifanten zelf hun slurf, waarmee ze erg veel kunnen, gebruiken om elkaar dingen aan te wijzen.